Nieuwe uitwisselingen dankzij ICM-beurs

Uitwisselingsstudent Olga Nagorna van de National Technical University of Ukraine

Internationale kruisbestuiving biedt studenten kansen en leidt tot baanbrekend onderzoek

Dankzij een beurs van de Europese Unie kon de Universiteit Leiden in 2017 zeven uitwisselingsprojecten opstarten met universiteiten uit Japan, Oekraïne, Libanon, Marokko, Rusland, Cuba en Zuid-Afrika.

53 uitwisselingen
De toekenning van een kleine 218.000 euro komt uit het International Credit Mobility-programma (ICM), onderdeel van het Erasmus+ programma. In totaal kan de universiteit dankzij de beurs 53 uitwisselingen organiseren. Nederlandse studenten en wetenschappers zullen naar de buitenlandse universiteiten gaan voor studie, lesgeven of wetenschappelijk onderzoek, en buitenlandse studenten en onderzoekers komen naar Leiden.

Internationale kruisbestuiving
‘De beurs is erg welkom, want hiermee kunnen we bestaande samenwerkingsverbanden uitbouwen en nieuwe relaties aangaan,’ zegt Kathelijne Smits, subsidieadviseur bij de afdeling International Relations. ‘Het draagt bij aan de ontwikkeling van studenten, de internationale kruisbestuiving binnen onderzoeksgebieden, en het kan dienen als financiële tegemoetkoming voor studenten en medewerkers uit het buitenland. Het verblijf in Nederland kan soms behoorlijk duur zijn.’

Revolutionaire vaccins
Eén van de projecten die de beurs mogelijk maakt, is het ICM Leiden-Cuba project. Hierin werken het Leiden Universitair Medisch Centrum, het Leiden Institute of Chemistry, the University of Havana en het Finlay Vaccine Institute in Havana samen om revolutionaire vaccins te ontwikkelen, te testen en te produceren. De beurs maakt het voor Cubaanse studenten financieel mogelijk om deel te nemen aan dit project en ervaring op te doen in Leidse laboratoria.
Een aantal nieuwe en verbeterde vaccins zijn inmiddels goedgekeurd en op de markt gebracht. Ze maken zelfs deel uit van het Cubaanse nationale vaccinatieprogramma voor kinderen. De ICM-beurs draagt zo concreet bij aan de beschikbaarheid van betere vaccinaties tegen lagere prijzen.

>